New Year dan Tahun Baru Cina 2013

chiness new year 2013 in langkawi

New Year dan Tahun Baru Cina 2013

Di Pulau Langkawi Malaysia apabila selepas Krismas setiap tahun, hiasan Krismas yang ada di semua pusat membeli-belah, dan ianya cepat-cepat digantikan dengan hiasan Tahun Baru Cina tanglung, bunga ceri, pokok oren dan banyak bahan berwarna merah. Dalam Tahun baru Cina ianya berbeza musim bunga klasik festival muzik dimainkan di tempat-tempat awam, paling biasa gaya tarian singa.

Elemen yang paling penting dalam Tahun Baru Cina adalah perjumpaan makan malam yang diadakan pada menjelangnya malam Tahun Baru. Ini adalah masa apabila semua ahli keluarga akan datang untuk makan bersama-sama di rumah ibu bapa atau abang yang sulung atau pada masa kini di restoran yang berdekatan Pekan serta hotel-hotel disekitar Langkawi. Penyebaran perjumpaan makan malam biasanya mewah, dengan kursus yang pelbagai termasuk hidangan ayam, ikan dan sayuran. Di Malaysia, hidangan yang dipanggil yee sang adalah yang pertama untuk dihidangkan. Menyanyikan Yee, juga dikenali sebagai Kemakmuran yang selalunya, salad ikan mentah gaya Teochew, dan semua orang di meja akan membantu untuk campuran salad ini dengan kayu cop mereka – dengan banyak bunyi bising, ketawa dan senyuman. Tradisinya adalah bahawa semakin tinggi anda melambung salad, lebih nasib anda akan berkembang dalam tahun baru.

Pemberian hadiah adalah satu komponen penting dalam Tahun Baru Cina di Malaysia, dengan hadiah yang paling biasa di kalangan keluarga, rakan-rakan dan kenalan perniagaan sebagai kotak limau, atau pokok-pokok oren hidup. Ang Pau warna merah dengan wang kertas baru di dalam – yang diberikan kepada kanak-kanak tunggal dan warga tua, dan untuk kanak-kanak ini sering bahagian yang paling menarik sambutan. Satu kanak-kanak berpotensi boleh mengumpul banyak wang daripada hadiah Ang Pau mereka.

Kami di Eylizar Homestay Langkawi bersiap sedia dengan segala yang ada untuk menampung kebanjiran pelancong yang akan ke Langkawi pada tahun ini. Pada tahun lepas kebanjiran pelancong amatlah tidak disangka sangka kerana saya melihat banyaknya pelancong hingga kesemua homestay,hotel,shalet serta motel dipenuhi oleh pelancong hinggakan sebahagiannya terpaksa tidur dimasjid dan di Dataran Helang.  Jadi dengan ini saya ingin berpesan kepada semua Warga Malaysia yang merancang ke Pulau Langkawi silalah buat perancangan awal dengan membuat tempahan Homestay,hotel,motel serta shalet disini.

Silalah call kami untuk membuat tempahan segera tempahan sudah dibuka sekarang.

019-5640251  YUSRI

017-4256796  LIZA 

email kami : langkawihomestay490@gmail.com

About admin

Eylizar Homestay adalah Syarikat Travel Agent di Langkawi di bawah Eylizar Holidays Sdn.Bhd (1078674-P) . Mempunyai 30 buah homestay dan 10 buah Apartment serta kolam renang,Bajet Motel,Bilik Bajet di Pantai Cenang dan di pekan kuah. Menguruskan pakej rombongan pelajar dan swasta serta menyediakan perkhidmatan bas persiaran murah serta berbagai pakej percutian lain di Pulau Langkawi, Malaysia.
This entry was posted in Cerita Homestay di Langkawi dan Malaysia, Homestay Information and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to New Year dan Tahun Baru Cina 2013

  1. Yan says:

    Ada kosong lagi ke raya cina ni? tolong inform segera .tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge