Category Archives: Pakej Island Hopping Eylizar

Eylizar homestay juga menyediakan pakej Island hopping untuk para tetamu homestay dan kepada sesiapa yang ingin membuat tempahan.

Pengalaman Island Hopping Di Langkawi

Reblogg this post from:

My Butter and Chees Blog

Pengalaman Island Hopping di Langkawi

Salam sahabat semua,
Kali ini saya ingin berkongsi pengalaman island hopping di Pulau Langkawi. Ini merupakan kali kedua saya dan suami ke Langkawi setelah kunjungan kami yang pertama adalah hampir 5 tahun lepas. Pengalaman ke Langkawi kali ini agak berbeza kerana perancangan dibuat oleh suami secara spontan dan kami ke sana pula menaiki keretapi KTM dari KL Sentral ke Arau Perlis.

Pengalaman yang cukup-cukup bermakna buat kami terutamanya saya yang pertama kali menaiki keretapi… Saya sangat-sangat teruja biarpun dalam perjalanan ke sana, kami tidak dapat tidur dek kerana suasana yang bising di kabin kelas ketiga. Ada antara penumpangnya berdengkur dengan sungguh kuat dan menganggu penumpang lain.. Bila diingat-ingat semula memang kelakar! Tapi, itulah yang dikatakan pengalaman…

Kami mengambil pakej Island Hopping di Terminal Feri Pekan Kuah, di tempat yang sama kami menempah kereta sewa. Harga bagi seorang dewasa adalah RM45. Aktiviti ini menyediakan 2 sesi iaitu sebelah pagi dan juga di sebelah petang. Peserta boleh memilih untuk menaiki bot di Terminal Feri Pekan Kuah ataupun di Pantai Cenang. Kami memilih untuk menyertai aktiviti ini di sebelah pagi bermula jam 9 hingga jam 1 petang.

island hopping di langkawi

Di Jeti, menunggu bot untuk aktiviti Island Hopping
Pakaian yang bersesuaian bagi aktiviti island hopping ini adalah pakaian untuk mandi laut iaitu seluar trek dan tshirt. Ada di antara peserta yang memakai pakaian untuk bersiar-siar kerana tidak tahu pakaian yang bersesuaian. Sudahnya, mereka hanya dapat memerhati sahaja peserta lain mandi manda di pantai dan juga di tasik.

Suka saya kongsikan beberapa tips bagi yang menyertai aktiviti ini untuk membawa bekalan air dan makanan secukupnya kerana aktiviti ini mengambil masa yang agak lama dan tidak ada orang yang berniaga makanan mahupun minuman di pulau-pulau yang dilawati. Bekalan makanan dan minuman ini perlu dibawa dalam beg galas kerana jika anda membawanya dalam beg plastik, maka bekalan anda akan menarik perhatian monyet-monyet yang berkeliaran di Pulau Dayang Bunting kelak.

island hopping di langkawi

Pulau Beras Basah; destinasi pertama Island Hopping
Jam 9 pagi, kami seramai 10 orang dibawa dalam sebuah bot ke destinasi pertama iaitu Pulau Beras Basah.

island hopping di langkawi

Pantai di Pulau Beras Basah yang sungguh cantik
Di sini peserta boleh mandi manda ataupun mencuba pelbagai aktiviti yang disediakan disini seperti parasailing, snorkelling atau banana boat.

island hopping di langkawi

Parasailing di Pulau Beras Basah
Di Pulau ini juga tidak ada kemudahan tandas jadi pengunjung terpaksalah plan ‘pembuangan’ sebaik-baiknya.

island hopping di langkawi

Tiada kemudahan tandas di Pulau Beras Basah
Setelah sejam kami disini, kami dibawa pula ke destinasi memberi makan burung helang atau “Eagle Feeding”. Di sini, kami hanya duduk di dalam boat dan melihat helang yang berlegar-legar di angkasa mencari mangsa iaitu ikan-ikan di laut.

island hopping di langkawi

Helang yang berterbangan di angkasa
Menurut pemandu bot kami, dulu pelancong dibenarkan memberi makan burung helang tetapi dek kerana masalah pencemaran laut dan juga keselamatan, pelancong tidak lagi dibenarkan memberi makan burung-burung helang di sini.

pakej island hopping di langkawi

Burung helang yang menyambar makanannya
Destinasi ketiga kami pula iaitu ke Pulau Dayang Bunting. Sebaik menghampiri pulau ini, jelas kelihatan pulau ini yang membentuk seolah-olah seorang perempuan mengandung yang sedang berbaring. Kami tiba di pulau ini dengan disambut oleh monyet-monyet liar yang berkeliaran mencari beg plastik yang dibawa pengunjung.

pakej island hopping di langkawi

Monyet yang banyak berkeliaran di tasik ini
Ada antara ahli kumpulan kami yang membawa beg plastik berisi air mineral dirampas oleh monyet di sini. Mujurlah dia tidak diapa-apakan oleh monyet tersebut.

pakej island hopping di langkawi

Sebelum mendaki ke Tasik Dayang Bunting
Tiba di pulau ini, kami perlu memanjat bukit tersebut untuk ke Tasik Dayang Bunting. Walaupun penat memanjat bukit tersebut, namun hasilnya sungguh berbaloi. Cantik sungguh pemandangan tasik tersebut dengan airnya yang berwarna hijau.

island hopping murah di langkawi

Pemandangan tasik dayang bunting yang sungguh mendamaikan
Disini, pelancong dibenarkan mandi manda di tasik ataupun menaiki bot solar yang boleh disewa dengan harga RM30 selama setengah jam atau paddle boat dengan harga RM20 juga selama setengah jam.

island hopping murah di langkawi

Bot solar dan bot paddle yang boleh disewa di sini
Disini juga tidak ada Life Guard jadi segala aktiviti di sini adalah atas tanggungjawab sendiri.

island hopping murah di langkawi

Peringatan untuk pengunjung
Menurut lagenda tasik dayang bunting, sesiapa yang berkehendakkan cahayamata perlu minum air di tasik ini dan berniat mudah-mudahan Allah mengurniakannya anak. Bagi yang hendak minum atau mengambil air di tasik ini, pengunjung dinasihatkan agar mengambilnya di tengah tasik kerana air di tepi tasik agak tercemar dengan aktiviti mandi manda.

island hopping murah di langkawi

Asal usul nama Tasik Dayang Bunting
Kami menghabiskan masa di tasik ini selama lebih kurang dua jam dan mendaki semula bukit untuk menaiki bot untuk pulang ke Terminal Jeti Pekan Kuah.

island hopping murah di langkawi

Pengunjung boleh mandi manda di tasik atau sekadar bermain air
Dalam perjalanan pulang, pemandu bot membawa kami melihat Gua Kelawar dan Pusat Ternakan Ikan dengan tambahan harga RM10 seorang. Aktiviti tambahan ini merupakan optional dan tidak terdapat dalam pakej Island Hopping.

island hopping murah di langkawi

Gua Kelawar
Di Gua Kelawar kami berkesempatan melihat kelawar yang bergantungan di dinding gua.

island hopping langkawi

Pusat Ternakan Ikan
Manakala di Pusat Ternakan Ikan pula, kami berkesempatan memberi makan ikan-ikan yang diternak di dalam sangkar.

island hopping langkawi

Ikan di sini memang garang!
Selesai aktiviti tersebut, kami dibawa pulang semula ke Terminal Feri dan perlu bersiap-siap untuk check out hotel dan menaiki Feri untuk ke Terminal Feri Kuala Perlis. Tiket keretapi KTM kami jam 7 petang, dan kali ini kami merasai pengalaman menaiki keretapi Kelas Pertama yang ada kabin dan ruang tidur. Walaupun harga tiket Kelas Pertama dan Kelas Ketiga adalah dua kali ganda, namun pengalaman menaikinya adalah yang paling menyeronokkan.

island hopping langkawi

Pemandangan Langkawi dari hotel tempat kami menginap
Pengalaman island hopping di Langkawi ini membuatkan kami teruja untuk ke Langkawi semula. Dek kerana keterujaan tersebut maka kami telahpun membeli tiket keretapi KTM untuk hujung minggu ini dan kali ini kami akan menyertai aktiviti Snorkelling di Pulau Payar pula. Insya Allah, pulang dari Langkawi nanti akan saya kongsikan pula pengalaman snorkelling di sana….

P/s- Ini adalah salah satu cerita mengenai Island Hopping di Langkawi..jadi anda pun boleh merasai sama seperti blogger ini.

P/s- Thanks for sharing this article…saya akan sharekan untuk semua..

Please follow and like us:

Island Hopping Langkawi Price

Island Hopping Langkawi Price

Here are the list for the island hopping Langkawi price for you reference.

PAKEJ ISLAND HOPPING KE 3 BUAH PULAU (PULAU DAYANG BUNTING, PULAU BERAS BASAH, PULAU SINGA BESAR)

Pakej Murah Island Hopping Langkawi

Pakej Murah Island Hopping Langkawi

AKTIVITI- EAGLE FEEDING, FISH FEEDING, SWIMMING. (BANANA BOAT AND SNORKELING SET -tidak termasuk didalam pakej-kena bayar pada operator disana)

PAKEJ ( 1 ) SHARING BOAT X 4 HRS TRIP RM 35 PER PAX -MAXIMUM 10 PAXS ADULTS

PAKEJ (2) PRIVATE BOAT X 4HRS TRIP

RM 300 PERBOAT – MAXIMUM 10 PAXS

PAKEJ (3 )RM 500 PERBOAT – MAXIMUM 20 PAXS

please contact us now for the reservation

017-4256796 Pn.Liza

Please follow and like us:

Island Hopping Langkawi Schedule

Island Hopping Langkawi Schedule

Pihak Eylizar Homestay menyediakan beberapa pakej termasuk Island Hopping. Dan semestinya Island Hopping Langkawi shedule adalah satu benda atau perkara yang anda
perlu tahu sebelum mengikuti pakej ini. Pakej ini terbahagi kepada 2 iaitu untuk pakej sharing boat dan pakej Private boat.

This trip is by a fast boat which will take four hours to cover 3 islands.

Bagi pakej Sharing boat harganya adalah :
RM40 untuk seorang di Kuah/Pantai cenang-RM35 seorang
manakala bagi private boat pula:
RM 320
max kapasiti untuk sebuah bot adalah sebanyak 8-10 orang dan minimumnya pula 2 orang.

Manakala bagi Island Hopping Langkawi Shedule pula adalah seperti:
Hanya 2 trip saja yang dilakukan untuk sehari memandangkan satu trip memakan masa selama 4 jam.
Shedule untuk trip pertama adalah disebelah pagi:
9.00 pagi

Manakala shedule untuk sebelah petang pula adalah:
2.00 petang

Trip 4 jam tersebut merangkumi pulau -pulau:
1-Pulau Dayang Bunting (Langkawi Pragnent Maiden)
2-Pulau Singa Besar (Big Lion Island)- disini dimana anda akan diperlihatkan satu aktiviti menarik iaitu memberi makan burung Helang.
3-Pulau Beras Basah (Wet Rice Island)- Anda bolehlah membuat aktiviti seperti,fish feeding,mandi di pantainya yang cantik,manakala snorkeling dan banana bot kenalah bayar sendiri.

 Island Hopping Langkawi Shedule

Anda akan dibawa ke pulau-pulau tersebut menggunakan bot laju..memang best pergi ke sana..disini saya nak bagi tip sikit bila ke sana…
Antara Tip-Tipnya adalah:
1- Pakai pakaian yang mudah untuk diri anda basah.
2- Bawa tuala sekali kerana nanti nak mandi di Pulau Beras Basah dan Pulau Dayang Bunting. Di Pulau Beras Basah ada satu perigi air tawar yang hairannya di tepi laut.
3- Bawa makanan dan minuman ringan yang anda perlukan untuk semasa trip ini.
4- Kalau boleh segala barangan tersebut hendaklah di bawa dengan beg. Ini kerana banyak monyet di pulau dayang bunting..last time masa saya pergi anak saya bawa
pop corn so monyet pun lompat kebadannya dan ambil keropok tu..nasib baik tak ada apa..
5- Duit tu bawa la sikit kerana kalau anda nak naik sampan kayuh atau sewa snorkeling set dan naik banana boat.

Pesan saya janganlah bawa barang banyak sangat ataupun yang berat-berat kerana apabila anda nak ke pulau dayang bunting kena mendaki sikit…orang muda tak pe la.

kalau anda nak tengok gambar-gambar saya dan family pergi ke semua lokasi tu klik sini >>> Island Hopping Langkawi Package Best 2013 <<<

Island Hopping Langkawi Shedule

Satu lagi kadang-kadang kami ada group untuk 40 orang jadi pihak kami menggunakan bot yang lebih besar hingga boleh memuatkan sehingga 20 orang untuk sebuah
bot:
harganya untuk sebuah bot besar 20 paxs ialah:
RM500 sahaja.

Jadi jikalau anda ingin membuat tempahan samaada sebelum anda datang ke Langkawi atau menginap di homestay langkawi atau hotel di langkawi bolehlah menghubungi
pihak kami.Deposit tempahan yang kami kenakan adalah sebanyak RM100 sahaja dan anda boleh depositkan ke akaun kami.

Satu lagi free pick up sekiranya anda menginap atau berada di sekitar Pekan Kuah….ingat hanya di sekitar Pekan Kuah sahaja ..jikalau anda berada di luar kawasan
pekan kuah anda hendaklah memandu sendiri ke Jetty Pelancongan Langkawi iaitu berdekatan Bangunan Pekan Rabu Langkawi.

Island Hopping Langkawi Shedule

Sila call/sms kami ke: 017-4256796  LIZA

ataupun email kami: langkawihomestay490@gmail.com

ataupun kalau boleh tinggal comment atau mengisi form di bawah.

Please follow and like us:

Hikayat Dongeng Pulau Dayang Bunting

Hikayat Dongeng Pulau Dayang Bunting

Ini adalah salah satu hikayat dongeng berkenaan Pulau Dayang Bunting Di Langkawi. Beberapa ratus tahun dahulu ada seorang  jin bernama Mambang Sari tinggal di Pulau Langkawi. Pada suatu hari Mambang Sari pergi bermain-main dengan dayangnya di suatu tempat yang di panggil Teluk Air Tahun.

Pulau dayang bunting

Pada satu hari semasa mereka bersuka-sukaan di pantai pasir di Pulau itu, seorang jin bernama Mat Teja melihat mereka, dan Mat Teja jatuh kasih kepada Mambang Sari. Tetapi Mambang Sari tidak tahu langsung bahawa Mat Teja kasih kepadanya. Selepas bermain-main di Pasir Telok Ayer Tahun, Mambang Sari dan dayang-dayangnya pergi mandi di Telok Lawak.

Hikayat Dongeng Pulau Dayang Bunting

Tiap-tiap kalinya Mat Teja mengikut dari jauh kerana tidak berani mengatakan kasihnya kepada Mambang Sari.Pergi ke Telok Ayer Tahun, Mat Teja kena lalui di suatu tempat yang dipanggil Diang. Maka, di tempat ini tinggal seorang tua bernama “Tuk Diang”.

Pada suatu hari apabila ia lalu, Tuk Diang bertanya kepada Mat Teja ke mana ia hendak pergi. Jawab Mat Teja, ia hendak pergi mengikut Mambang Sari kerana ia telah jatuh kasih kepadanya, tetapi ia tidak berani pergi hampir.

Tuk Diang beri petua kepadanya, ambil sebatang tabung buluh, pergi berjalan di pantai laut waktu air surut, kemudian tadah air mata duyung dengan tabung buluh itu di suatu tempat yang dipanggil Telok Kahar. Apabila dapat air mata duyung itu, basuh muka dengannya apabila ia lihat Mambang Sari.

Mat Teja turut seperti yang mana dipetuakan oleh Tuk Diang dan satu pun tidak ketinggalan. Ia pun berjalan di pantai laut dan sampailah di Telok Kahar waktu air surut. Maka dilihatnya seekor duyung duduk di atas batu dan air matanya jatuh meleleh di mukanya kerana air pasang telah meninggalkannya dan dia tidak dapat balik ke laut.

Hikayat Dongeng Pulau Dayang Bunting

Apabila Mat Teja melihat duyung itu duduk terbeting di batu, ia pun tidak lengah lagi membuka tali pinggangnya di mana tergantung tabung buluh yang tersebut dan menadah air mata duyung itu. Apabila sudah dapat ia pun dengan segera balik ke Telok Lawak. Maka di sini ia dapati Mambang Sari sedang bersuka-sukaan. Mat Teja dengan tidak membuang masa menyapukan leher dan mukanya dengan air mata duyung itu. Apabila Mambang Sari melihat wajah Mat Teja ia pun jatuh kasih kepadanya.

Pada hari-hari kemudian yang berikut mereka duduk berkasih-kasihan, tetapi tidak duduk sama setempat. Ada kalanya mereka berjumpa di darat dan ada kalanya di laut.

Tidak berapa lama daripada itu Mambang Sari pun bunting dan balik ke suatu tempat yang dipanggil Dayang Beranak untuk melahirkan anaknya. Tujuh hari lepas bersalin anaknya meninggal dunia. Mambang Sari campakkan anaknya ke dalam sebuah tasik dan tasik itu pada masa ini dipanggil dengan nama TASEK DAYANG BUNTING.

Hikayat Dongeng Pulau Dayang Bunting

Hikayat juga dan cerita orang tua-tua mengatakan ada jelmaan Buaya putih di tengah tasik dan sesiapa yang mulutnya capul akan mendapat balasan. Juga ada mengatakan bahawa jika di bawa keluar airnya daripada kawasan itu, air tersebut akan menjadi masin yang sebaliknya tawar di tasik tersebut. Jarak terdekat tasik itu dengan air laut adalah begitu hampir sekali hinggakan jika air laur bergelora kadang-kadang air laut masuk kedalamnya…tetapi air di tasik tersebut masih tawar. Terbaru semasa saya dan family ke sana banyak pelancong suka melawat tempat tersebut….jika anda semua ingin kesana anda bolehlah booking trip Island Hopping…

Please follow and like us:

Island Hopping Langkawi Price 2013

Island Hopping Langkawi Price 2013

Island Hopping Langkawi Price 2013 yang kami pergi iaitu pada minggu lepas kami semua telah pergi mengikuti Pakej murah-best Island Hopping yang di tawarkan untuk para penginap homestay kami dan juga kepada semua yang belum pernah ke Langkawi atau pun bercadang ke Langkawi. Disini kami ingin share kan experiance kami kepada anda semua. Lihat gambar-gambar yang kami ambil semasa mengikuti trip tersebut. Island Hopping Langkawi Package Best 2013,  Jadi kepada anda semua yang mahu mengikuti Pakej  Murah-Best Island Hopping Di Langkawi bolehlah tengok dulu gambar di bawah…

Island Hopping Langkawi Price 2013

Jetty Pelancongan Langkawi Berdekatan Pekan Rabu 

island hopping langkawi

island hopping langkawi price

Cik Yaakob- boatman kami seorang yang ramah dan mesra

Boatman Island hopping langkawi

Dalam boat island hopping langkawi

bot laju island hopping

langkawi island

Ke Pulau Singa Besar dulu…bagi makan burung helang dulu ..tapi kami pergi trip petang so burung helang banyak dah kenyang dah…cuma seekor dua sajayang turun.

Pulau Beras Basah…pantainya bersih dan cantikdan seronok mandi manda…

Pulau beras basah langkawi

bot laju di pulau beras basah langkawi

bot laju di pulau beras basah langkawi

Pantai beras basah langkawi

keindahan pulau beras basah

mandi manda di pantai

langkawi island

mandi manda di pantai langkawi

pelancong untuk island hopping

bot laju island hopping pulau langkawi

water sport center di beras basah island

meja makan di beras basah

keindahan pantai beras basah

Jetty di Pulau Beras Basah

jetty pulau beras basah langkawi

Aktiviti memberi makan ikan…best tengok beribu ikan makan pop corn kerana lupa bawa roti..jadi anda jangan lupa bawa roti semasa mengikuti trip ini…anak-anak pasti tak mau lepas program ni..

langkawi island aktiviti

fish feeding at jetty pulau beras basah langkawi

island hopping activities

fish feeding at pulau beras basah

Banana boat, parasailing dan snorkelling pun ada tapi tak termasuk dlm pakej ni jadi kena keluar duit sendiri la kalau nak main aktiviti ini.

banana boat sport activities in langkawi

Selepas Pulau Beras Basah Kami terus ke Pulau Dayang Bunting …tempat lagenda tu..sebuah tasik air tawar di tengah lautan kepulauan

Cuba tengok betul-betul bukit tu …nampak tak macam orang perempuan tengah baring (kepala, dada,dan perutnya) aneh kan..

gambaran pulau dayang bunting

Geng – geng Jet ski ni pun ikut kami juga ke Pulau Dayang Bunting

langkawi recreation

langkawi activities

travel to langkawi island

Kena naik tangga dari Jetty ke Tasik…kalau ada yang semput mesti kena rehat punya…dan kalau ada orang tua-tua tu …tolonglah pimpin dan bantu..

tangga ke dayang bunting

jetty dayang bunting langkawi

Hati- hati monyet pun banyak di Jetty…jangan bagi makan nanti dia terus sambar makanan tu sampai naik atas badan…takut juga sampai salah seekor tu sambar terus makanan daripada anak kami.

jet ski di langkawi

monyet di jetty dayang bunting

entrance pulau dayang bunting

Gambar ni diambil di Tasik Dayang Bunting…sunyi dan best tengok kanak-kanak mandi manda

Air Tasik ni dalam …tapi kanak-kanak ke orang tua boleh mandi dlm kolam kecil ni…bagi yang orang dewasa yang takut dan tak pandai berenang boleh mandi dalam ni…

kolam kanak-kanak di pulau dayang bunting

flatform tasik dayang bunting

papan tanda cerita tasik dayang bunting

tasik dayang bunting

pemandangan daripada atas tangga dayang bunting

Semasa nak balik teruk lah sikit kena menapak naik tangga sampai sakit peha…heee

menaiki tangga di Tasik dayang bunting

Booking Pakej  Murah-Best Island Hopping Di Langkawi bersama kami:

RM 40 perperson bagi pakej sharing Boat -max 10paxs per boat

RM320 perboat maximum to 10pax-private boat

all Pakej  Murah-Best Island Hopping Di Langkawi adalah 4 jam trip.

call/sms : 0174256796  LIZA

email : langkawihomestay490@gmail.com

Please follow and like us:

Langkawi Island Hopping Tour by Boat

Langkawi Island Hopping Tour by Boat

dayang bunting island langkawi

Trip on a speedboat through the southern water of Langkawi, where you get a chance to maneuver around the many island of Langkawi.

langkawi island hopping

Among the highlights are:

Langkawi Island Hopping Tour by Boat-Pregnant Maiden Island
Experience a cool dip in a fresh water lake situated in the Island. You even get the chance to soak your feet in waters full of fish and get a free massage from them!

Langkawi Island Hopping Tour by Boat-Beras Basah Island
The white sandy beach and get the chance to do some of water activities such as para-sailing, banana boat riding etc but it is subject weather condition (cost on own)

Langkawi Island Hopping Tour by Boat

Singa Besar Island
A stop over at bay of Singa Besar island for Eagle Feeding. Here you have a chance to get close to see the different species of eagle such as Brahminy Kite and White Bellied Sea Eagles.

Price : RM 40 per pax (sharing basis)  / RM 320 per boat (maximum 10 person Adult)- private without share.

Contact Us : 017-4256796  LIZA

email : langkawihomestay490@gmail.com

Please follow and like us:

Island Hopping Langkawi Tour Best Way To Do

Island Hopping Langkawi Tour 2013 Best way To Do

island hopping langkawi

Island Hopping Langkawi by Boat

This trip is by a fast boat which will take four hours to cover 3 islands.

One of the island that you will stopover is the Pulau Dayang Bunting (Island of the Pregnant Maiden) with the Pregnant Maiden Lake (a freshwater lake).

Island Hopping Langkawi Tour 2013 Best way To Do

This beautiful island has a unique and interesting legend about the fairy princess who lost her child and decided to lay her child to rest in peace in the lake. And for that, she blesses all the childless and infertile women to be conceivable after bathing in the lake.

Island Hopping Langkawi Tour Best Way To Do-Then, the Pulau Singa Besar, the untouched island, being undeveloped to preserve its precious nature, with no basic amenities. The last island of the tour is Pulau Beras Basah – one of the most well-known islands, a perfect getaway with its white sandy beach and the lush green forest that surrounds the island for you to relax and clear all your tensions.Island Hopping Langkawi Tour Best Way To Do at Langkawi

Daily departures: 9.00 am and 2.00 pm

You will be picked-up you if your destination at Kuah Town.

Rates per person – RM40.00 per adult

Or Charter rate per boat: 1 – 10 persons RM 320.00 per boat

1. Pulau Dayang Bunting (Pregnant Maiden Island)
You will haver one hour to roam about or trackking down to the Lake of the Pregnant
Maiden (a freshwater lake). You can swim, paddle and canoe in the lake.
2. Pulau Singa Besar (Big Lion Island)
Stopover to watch the eagle feeding.
3. Pulau Beras Basah (Wet Rice Island)
Here we have an other hour for swimming, sunbathing,

Please call/sms us now to make booking:

017-4256796 LIZA
email: langkawihomestay490@gmail.com

Please follow and like us:

Legend Story Pregnant Maiden Langkawi

Legend Story Pregnant Maiden Langkawi

Another prominent Langkawi legend is a story of a pregnant maiden or Dayang Bunting. The legend is intricately intertwined with the amorous exploit of Mat Teja, a male genie, and Mambang Sari, a beautiful female sprite. Mambang Sari and her maids loved to frolic at a cove called Teluk Lawak. One day, as he was passing through, Mat Teja caught a glimpse of Mambang Sari and was struck by her beauty that he instantaneously fell passionately in love. Fearing his love might not be reciprocated he sought Tok Dian’s advice, the local sage (Dian is old Malay for candle). To win her heart, Tok Dian informed Mat Teja to wipe his face with mermaid tears. After following the instructions diligently, Mat Teja swiftly sought after the love of his life. When Mambang Sari saw him, she fell in love immediately and before long, they were happily married.

During her pregnancy, Mambang Sari sojourned at a serene lake, now famously known as Tasik Dayang Buntingor Lake of the Pregnant Maiden. Soon it was time for Mambang Sari to give birth
but the baby died seven days later. In intense sorrow, she laid the body to rest in the deep lake. Since then, villagers began to associate the lake with magical powers. They believed the lake’s water possessesed mystical ability of healing barren women.

Langkawi Island pekan kuah,Kedah, Malaysia

As time went on, another legend that is closely connected to the magical powers of the lake emerged. A powerful King came with his hunting entourage. Upon reaching the lake, Dayang Telani, the King’s maid drank from it. Suddenly, tempestuous wind, thunder and lightning
raged across the land. Soon after, Dayang Telani was expecting but the King was furious because her child was not naturally conceived. As a punishment, she was sent to reside alone at the lake and there she gave birth to a handsome boy. One day, she spotted a boat and as she longingly looked on, her toddler accidentally drowned in the lake. In her distress, Dayang Telani pleaded with the magical force of the lake to save her boy and take her instead.

Immediately, at the very spot the boy drowned, emerged a white crocodile and Dayang Telani was instantly transformed into a rock, now known as Batu Dayang or Maiden Stone, which looks like the shape of a maiden lying on her back. Locals also believe the white crocodile occasionally seen guarding the lake is actually Dayang Telani’s son. Though many have allegedly caught sight of the white crocodile, it is held that only the pure and innocent may do so.Located in an island south of Langkawi, Tasik Dayang Bunting is Langkawi’s largest freshwater lake. Equipped with modern conveniences, the lake is a cool and enjoyable destination for picnics, water biking, swimming, canoeing or just basking in the lushness of its surrounding beauty.

Please follow and like us:

Pakej Murah Island Hopping di Langkawi

Pakej Murah Island Hopping di Langkawi

Para pelancong yang datang ke Langkawi boleh menyertai aktiviti Island Hopping dengan harga serendah RM40 seorang.

Island Hopping di Langkawi ini membolehkan anda melawat 3 pulau yang berada di Langkawi – Pulau Dayang Bunting, Pulau Singa Besar, Pulau Beras Basah.

Destinasi pertama yang dibawa pemandu bot merupakan Pulau Dayang Bunting. Dan seperti yang diketahui, Pulau Dayang Bunting dinamakan sempena bentuknya yang seakan-akan seperti seorang perempuan yang mengandung.

Di Pulau Dayang Bunting, anda berpeluang untuk mandi di Tasik Dayang Bunting. Sejarahnya adalah seorang pemuda yang bernama Mat Teja jatuh hati dengan seorang wanita yang bernama Dayang. Dikatakan mereka bercinta sehingga dikurniakan seorang cahaya mata. Namun begitu, nasib tidak menyebelahi mereka dan anak itu mati selepas tujuh hari dilahirkan. Dayang mengabadikan mayat anaknya di dalam sebuah tasik. Bagi mengabadikan kisah sedih ini, tasik ini dinamakan sempena kejadian itu.

 Diingatkan bahawa ketinggian air tasik adalah lebih kurang 30 kaki atau lebih. Oleh itu, kalau anda tak pandai berenang, silalah pakai jaket keselamatan yang disediakan sebab di sini tiada lifeguard. Tapi kebanyakan yang datang ke sini hanya merendamkan kaki ke dalam air tasik banyak ikan keli terdapat didalam tasik tersebut. Anda boleh memilih untuk menyewa solar boat dengan harga RM30 per 30 minit. 

Diingatkan juga bahawa terdapat banyak monyet-monyet liar yang akan merebut makanan anda di sini. Tapi, jangan takut pada mereka sebab mereka ni tak kacau manusia. Buat pengetahuan anda, masa yang diberikan pemandu bot untuk anda meneroka Pulau Dayang Bunting adalah sejam.

Destinasi kedua adalah untuk melihat bagaimana sekumpulan burung helang mencari makan di kawasan Pulau Singa Besar – eagle feeding. Untuk aktiviti ini, anda semua hanya perhatikan burung-burung tersebut dari dalam bot sahaja.

Destinasi terakhir pula adalah pulau yang dimiliki Tan Sri Syed Al-Bukhari – Pulau Beras Basah. Tiada lain yang istimewa di pulau ini selain air lautnya yang jernih sehingga menampakkan isi lautnya dan membolehkan pelancong mencuba aktiviti snorkelling. Aktiviti lain yang boleh dilakukan adalah swimming dan mencuba beberapa sukan air.

TIPS UNTUK AKTIVITI ISLAND HOPPING 

  • Sila pakai pakaian yang sesuai. Jadi, seeloknya, pakai lah pakaian biasa-biasa sahaja sebab pakaian korang confirm akan basah. Dan dinasihatkan jangan nak pakai kasut. Pakai selipar sudah memadai.
  • Tak perlu bawa barang banyak. Jika anda berniat untuk mandi, cuma bawa pakaian salinan yang cukup-cukup sahaja. Ini bagi memudahkan perjalanan turun naik bot anda. Dan pastikan makanan yang dibawa disembunyikan di dalam beg bagi mengelak kan makanan dicuri monyet.
  • Yang takut mabuk laut tu, bawa lah gula-gula atau asam. Jadi, boleh lah juga mengunyah waktu sedang berada atas boat. Tapi rasanya, mabuk-mabuk tu tak berlaku memandangkan pemandu boat akan bawa laju giler.
  • Awasi anak anda. Terutama nya di Tasik Dayang Bunting sebab ianya bukan macam laut – cetek terlebih dahulu dan kalau makin jauh, makin dalam.

Pakej adalah seperti berikut:

  •  Pulau Dayang Bunting, Pulau Beras Basah & Pulau singa Besar
  •  Eagel Feeding
  •  Fish Feeding
  •  Duration 4 hours
  •  Capasity 10 person/boat

Price : RM40.00/person (sharing boat)

# other activities like snorkeling set,banana boat,para sailing ..it by your own cost not include in the package.

RM320.00/boat (private boat)  10 person/boat

Call kami untuk membuat tempahan :

017-4256796  (LIZA)

email: langkawihomestay490@gmail.com

Please follow and like us:

ISLAND HOPPING BY BOAT AT LANGKAWI MALAYSIA

ISLAND HOPPING BY BOAT AT LANGKAWI MALAYSIA

Bahasa Melayu: Pulau Dayang Bunting - pangkalan

princess who lost her child and decided to lay her child to rest in
peace in the lake. And for that, she blesses all the childless and
infertile women to be conceivable after bathing in the lake.

Then,
the Pulau Singa Besar, the untouched island, being undeveloped to
preserve its precious nature, with no basic amenities. The last island
of the tour is Pulau Beras Basah – one of the most well-known islands,
a perfect getaway with its white sandy beach and the lush green forest
that surrounds the island for you to relax and clear all your tensions.

ISLAND HOPPING BY BOAT AT LANGKAWI MALAYSIA

1. Pulau Dayang Bunting (Pregnant Maiden Island)

You will haver one hour to roam about or trackking down to the Lake of
the Pregnant

Maiden (a freshwater lake).  You can swim, paddle and canoe in
the lake.

2.  Pulau Singa Besar (Big Lion Island)

Stopover to watch the eagle feeding.

3.  Pulau Beras Basah (Wet Rice Island)

Jetty Pulau beras basah at langkawi

Here we have an other hour for swimming, sunbathing, snorkelling and
other beach

activities. It is a private island where there is an eating stall, a
chalet and basic

utilities.  (Snorkelling equipment can be rented at RM15.00 on
the boat.

ISLAND HOPPING BY BOAT AT LANGKAWI MALAYSIA

Email
me if interested: langkawihomestay490@gmail.com

Any
of  foreignness who are stayed here or want to make booking
from 5 star hotel to budget hotel you can email me for further
questions  Room /hotel to booking less than USD 100.

MARRY
CHRISTMAS AND HAPPY NEW YEAR TO EVERYONE…HAPPY HOLIDAY

Please follow and like us: