Tag Archives: family homestay homestay homestay at langkawi homestay booking homestay family homestay host homestay host family homestay langkawi host homestay langkawi homestay stay in langkawi

Pakej Murah Langkawi Mangrove Tour

Pakej Murah Langkawi Mangrove Tour

Spread over a region of 100 sq km, the Kilim Nature Park characteristics a wonderful blend of generally secured green mangrove woodlands, separated white vacation spots and blue bays. As you journey down the smooth, winding waterway, you will watch the marvels of the park’s marine biological community, its vegetation and the regular occupants for example the over-hanging ‘Bogak Trees’, Brown Eagles, Tree Crabs, Monitor Lizards and Macaques.

Likewise like the beautiful and awesome perspectives of extraordinary limestone rock creations rising from the ground of the mangrove marsh and seabed. Investigate the Gua Kelawar (Bat Cave) and leaked in legendary tales of secrets and sentiment. At long last, appreciate viewing the cultivating of fish in specialised homesteads in the untamed ocean.

Langkawi Mangrove Tour

pakej : RM 270 Perboat (10 persons) no sharing -just for you and your family.

If you interested please call/sms us : 017-4256796  LIZA

email : langkawihomestay490@gmail.com

or leave your comment here, we will reply to within 24 hrs.

Langkawi Mangrove Tour

Please follow and like us:

Booking Kereta Sewa Langkawi

Booking Kereta Sewa Langkawi

Jika anda semua ingin bercuti di Langkawi dapatkanlah kereta sewa yang kami sediakan beserta penginapan homestay@guest house@rest house@bilik murah yang pastinya memudahkan percutian anda di Langkawi.  Kereta sewa yang kami sediakan amat murah dan ianya berkedaan elok dan berkualiti.

kereta sewa di pekan kuah langkawi kereta sewa di pekan kuah langkawi kereta sewa di pekan kuah langkawi kereta sewa di pekan kuah langkawi kereta sewa di pekan kuah langkawi kereta sewa di pekan kuah langkawi

 

Jadi janganlah tunggu lama untuk membuat tepahan. Kami juga mengaturkan untuk anda Bas persiaran dan untuk pakej pelajar sekolah dan group besar.

Sila call/sms kami segera :

017-4256796  LIZA

email : langkawihomestay490@gmail.com

Please follow and like us:

Legend Story Pregnant Maiden Langkawi

Legend Story Pregnant Maiden Langkawi

Another prominent Langkawi legend is a story of a pregnant maiden or Dayang Bunting. The legend is intricately intertwined with the amorous exploit of Mat Teja, a male genie, and Mambang Sari, a beautiful female sprite. Mambang Sari and her maids loved to frolic at a cove called Teluk Lawak. One day, as he was passing through, Mat Teja caught a glimpse of Mambang Sari and was struck by her beauty that he instantaneously fell passionately in love. Fearing his love might not be reciprocated he sought Tok Dian’s advice, the local sage (Dian is old Malay for candle). To win her heart, Tok Dian informed Mat Teja to wipe his face with mermaid tears. After following the instructions diligently, Mat Teja swiftly sought after the love of his life. When Mambang Sari saw him, she fell in love immediately and before long, they were happily married.

During her pregnancy, Mambang Sari sojourned at a serene lake, now famously known as Tasik Dayang Buntingor Lake of the Pregnant Maiden. Soon it was time for Mambang Sari to give birth
but the baby died seven days later. In intense sorrow, she laid the body to rest in the deep lake. Since then, villagers began to associate the lake with magical powers. They believed the lake’s water possessesed mystical ability of healing barren women.

Langkawi Island pekan kuah,Kedah, Malaysia

As time went on, another legend that is closely connected to the magical powers of the lake emerged. A powerful King came with his hunting entourage. Upon reaching the lake, Dayang Telani, the King’s maid drank from it. Suddenly, tempestuous wind, thunder and lightning
raged across the land. Soon after, Dayang Telani was expecting but the King was furious because her child was not naturally conceived. As a punishment, she was sent to reside alone at the lake and there she gave birth to a handsome boy. One day, she spotted a boat and as she longingly looked on, her toddler accidentally drowned in the lake. In her distress, Dayang Telani pleaded with the magical force of the lake to save her boy and take her instead.

Immediately, at the very spot the boy drowned, emerged a white crocodile and Dayang Telani was instantly transformed into a rock, now known as Batu Dayang or Maiden Stone, which looks like the shape of a maiden lying on her back. Locals also believe the white crocodile occasionally seen guarding the lake is actually Dayang Telani’s son. Though many have allegedly caught sight of the white crocodile, it is held that only the pure and innocent may do so.Located in an island south of Langkawi, Tasik Dayang Bunting is Langkawi’s largest freshwater lake. Equipped with modern conveniences, the lake is a cool and enjoyable destination for picnics, water biking, swimming, canoeing or just basking in the lushness of its surrounding beauty.

Please follow and like us:

Eylizar Homestay Best Offer

Eylizar Homestay Best Offer

Eylizar Homestay mendapat tempat di kalangan pengunjung yang bercuti dilangkawi. Untuk tempahan Tahun Baru Cina kami telah pun menerima banyak tempahan hinggakan LIMA langkawi pun kami telah menerimanya.

 Langkawi, Pantai Cenang
Langkawi, Pantai Cenang

Jadi kalau ada di antara anda yang ingin datang dimusim bukan cuti sekolah atau pun hari biasa pihak Eylizar homestay sedang mempromosikan langkawi dengan

memberi diskaun penginapan sehingga diluar jangkaan anda. Jadi mengapa anda perlu membayar lebih sedangkan anda dapat menjimatkan wang anda dengan menginap di Eylizar homestay. Murah dan berbaloi homestay yang selesa,besar,murah berdekatan pekan.

Kepuasan customer adalah matlamat kami…jika anda berpuas hati maka kami pun sama. Homestay Taman Nilam Langkawi adalah satu perkampungan homestay yang sedang meningkat naik sekarang. Homestay di Langkawi ni banyak jadi anda bolehlah membuat pilihan

yang sebaiknya untuk keluarga anda. Asalkan berbaloi sudah…Persekitaran Taman nilam amatlah selesa dan tenteram..jauh dari kebisingan dan kejiranan yang bagus membuatkan homestay eylizar laris.

English: The Langkawi Sky Brigde, Malaysia

Pihak kami juga mempunyai banyak homestay di Taman Nilam hinggakan dalam satu lorong taman kami mempunyai  4 buah rumah mampu menampung 50 orang untuk satu-satu masa. kami juga menawarkan pakej kereta sewa yang murah dan boleh dikatakan kereta yang ditawarkan berkeadaan baru dan memuaskan. Kami mempunyai kereta dari jenis Iswara hingga ke Toyota Alphard. Cuma bagitau saja keinginan anda kami boleh aturkan kesemuanya demi percutian anda…jadi mengapa perlu tunggu lagi booking sekarang juga…

Hubungi kami segera u ntuk membuat tempahan…..

Please follow and like us:

Terkini Daripada Eylizar Homestay

Terkini Daripada Eylizar Homestay

Satu Lagi Homestay Eylizar akan di buka menjelang Chiness New Year.

Atas sokongan daripada anda semua pihak kami akan membuka sebuah lagi Homestay sempena cuti (Chiness New Year) pada 9hb Feb 2013. Belum lagi di rasmikan sudah ada tetamu yang sudah membuat tempahan.

Homestay tersebut berdekatan dengan Teratak Eylizar hanya selang beberapa buah rumah sahaja.Konsepnya sama juga untuk family,rumah jenis yang sama ,keluasan pun sama dan juga kelengkapan pun lengkap.

Kami dari Eylizar homestay akan berusaha untuk menambah bilangan homestay kami demi permintaan daripada anda semua. Pakej kami yang murah serta mesra pelanggan membuatkan kami menjadi pilihan dikalangan penginap. Kami juga merancang dari segi menginap,transportation,pakej island hopping dan mangrove tour untuk family anda.

Anda hanya perlu nyatakan kemahuan anda dan pihak kami akan menguruskan semuanya untuk anda..bukankah itu lebih mudah untuk anda?

Call kami segera untuk tempahan : 019-5640251  LIZA

langkawihomestay490@gmail.com

Please follow and like us:

Permintaan Penginapan Yang Tinggi Di Langkawi Di musim perayaan

Permintaan Penginapan Yang Tinggi Di Langkawi Di musim perayaan

Setiap kali cuti umum atau pun cuti sekolah, Langkawi akan dibanjiri beribu-ribu pelancong dari dalam dan luar negara. Banyak pelancong dari dalam Malaysia yang dah merancang percutian mereka sebelum cuti sekolah. Langkawi adalah satu Pulau yang cantik dan amat senang dilawati kerana lagendanya juga. Tetapi perkara yang saya dapat tahu adalah tentang keindahan pantainya dan keramahan penduduknya. Dan bagi penduduk Langkawi saya amat berterima kasih kepada TUN MAHATHIR MOHAMAD yang telah membangunkan Langkawi hingga ke mata dunia.

Kami juga sedaya upaya ingin menambahkan jumlah homestay untuk ditempah oleh anda semua. Pihak kami juga telah mendapat tempahan daripada Travel-travel agent di Malaysia yang inginkan kami menjaga pelanggan mereka. Bagi kami pelanggan Travel Agent adalah pelanggan kami jadi kepada semua Travel Agent di Malaysia usahlah risau kerana berdasarkan pengalaman saya di bidang perhotelan Customer Satisfaction is Important.

Terbuka kepada semua Travel Agent yang berada di Malaysia dialukan untuk berurusan

Pulau payar marine park Langkawi Malaysia

dengan Eylizar Enterprise (Eylizar Langkawi Homestay) demi menyediakan Perkhidmatan terbaik di Pulau Langkawi. Anda perlu memberikan senarai event yang diperlukan dan pihak kami akan menguruskannya disini…mudah kan?

Dalam masa terdekat ini kami akan mendapatkan beberapa budget hotel disekitar Langkawi untuk disediakan oleh anda…tunggu berita ini….

Jika mana-mana Travel Agent di Malaysia yang berminat bolehlah menghubungi kami terus:

017-4256796   LIZA

Ataupun Email kepada Kami: langkawihomestay490@gmail.com

Please follow and like us:

Pakej Murah Island Hopping di Langkawi

Pakej Murah Island Hopping di Langkawi

Para pelancong yang datang ke Langkawi boleh menyertai aktiviti Island Hopping dengan harga serendah RM40 seorang.

Island Hopping di Langkawi ini membolehkan anda melawat 3 pulau yang berada di Langkawi – Pulau Dayang Bunting, Pulau Singa Besar, Pulau Beras Basah.

Destinasi pertama yang dibawa pemandu bot merupakan Pulau Dayang Bunting. Dan seperti yang diketahui, Pulau Dayang Bunting dinamakan sempena bentuknya yang seakan-akan seperti seorang perempuan yang mengandung.

Di Pulau Dayang Bunting, anda berpeluang untuk mandi di Tasik Dayang Bunting. Sejarahnya adalah seorang pemuda yang bernama Mat Teja jatuh hati dengan seorang wanita yang bernama Dayang. Dikatakan mereka bercinta sehingga dikurniakan seorang cahaya mata. Namun begitu, nasib tidak menyebelahi mereka dan anak itu mati selepas tujuh hari dilahirkan. Dayang mengabadikan mayat anaknya di dalam sebuah tasik. Bagi mengabadikan kisah sedih ini, tasik ini dinamakan sempena kejadian itu.

 Diingatkan bahawa ketinggian air tasik adalah lebih kurang 30 kaki atau lebih. Oleh itu, kalau anda tak pandai berenang, silalah pakai jaket keselamatan yang disediakan sebab di sini tiada lifeguard. Tapi kebanyakan yang datang ke sini hanya merendamkan kaki ke dalam air tasik banyak ikan keli terdapat didalam tasik tersebut. Anda boleh memilih untuk menyewa solar boat dengan harga RM30 per 30 minit. 

Diingatkan juga bahawa terdapat banyak monyet-monyet liar yang akan merebut makanan anda di sini. Tapi, jangan takut pada mereka sebab mereka ni tak kacau manusia. Buat pengetahuan anda, masa yang diberikan pemandu bot untuk anda meneroka Pulau Dayang Bunting adalah sejam.

Destinasi kedua adalah untuk melihat bagaimana sekumpulan burung helang mencari makan di kawasan Pulau Singa Besar – eagle feeding. Untuk aktiviti ini, anda semua hanya perhatikan burung-burung tersebut dari dalam bot sahaja.

Destinasi terakhir pula adalah pulau yang dimiliki Tan Sri Syed Al-Bukhari – Pulau Beras Basah. Tiada lain yang istimewa di pulau ini selain air lautnya yang jernih sehingga menampakkan isi lautnya dan membolehkan pelancong mencuba aktiviti snorkelling. Aktiviti lain yang boleh dilakukan adalah swimming dan mencuba beberapa sukan air.

TIPS UNTUK AKTIVITI ISLAND HOPPING 

  • Sila pakai pakaian yang sesuai. Jadi, seeloknya, pakai lah pakaian biasa-biasa sahaja sebab pakaian korang confirm akan basah. Dan dinasihatkan jangan nak pakai kasut. Pakai selipar sudah memadai.
  • Tak perlu bawa barang banyak. Jika anda berniat untuk mandi, cuma bawa pakaian salinan yang cukup-cukup sahaja. Ini bagi memudahkan perjalanan turun naik bot anda. Dan pastikan makanan yang dibawa disembunyikan di dalam beg bagi mengelak kan makanan dicuri monyet.
  • Yang takut mabuk laut tu, bawa lah gula-gula atau asam. Jadi, boleh lah juga mengunyah waktu sedang berada atas boat. Tapi rasanya, mabuk-mabuk tu tak berlaku memandangkan pemandu boat akan bawa laju giler.
  • Awasi anak anda. Terutama nya di Tasik Dayang Bunting sebab ianya bukan macam laut – cetek terlebih dahulu dan kalau makin jauh, makin dalam.

Pakej adalah seperti berikut:

  •  Pulau Dayang Bunting, Pulau Beras Basah & Pulau singa Besar
  •  Eagel Feeding
  •  Fish Feeding
  •  Duration 4 hours
  •  Capasity 10 person/boat

Price : RM40.00/person (sharing boat)

# other activities like snorkeling set,banana boat,para sailing ..it by your own cost not include in the package.

RM320.00/boat (private boat)  10 person/boat

Call kami untuk membuat tempahan :

017-4256796  (LIZA)

email: langkawihomestay490@gmail.com

Please follow and like us:

LIMA Langkawi Maritime dan Aerospace Show March 2013

 LIMA Langkawi Maritime dan Aerospace Show March 2013

 

LIMA Langkawi Maritime & Aerospace Show March 2013 datang lagi dan menggamit ribuan pengunjung ke Langkawi. Pastinya anda menantikan saat ini kerana setelah sekian kali tidak dapat melihat acara ini. Untuk pengetahuan anda hotel-hotel dan kebanyakan homestay telah pun ditempah bagi memastika tidak terlepas untuk menyaksikan acara ini. Dijangkakan acara yang akan di tontonkan lebih baik dari yang sebelum ini.

Jadi jika anda bercadang kesini pastikan anda membuat tempahan awal untuk mengelakkan dari hotel-hotel dan homestay penuh,pastinya harga rumah yang ditawarkan agak tinggi kerana permintaan yang tinggi. Jadi bagi Eylizar Homestay kami telah pun membuat persiapan bagi mengatasi kebanjiran pelancong yang berada di Langkawi bagi acara ini.

LIMA Langkawi Maritime dan Aerospace Show March 2013

Kami akan menyiapkan Teratak-teratak kami serta rumah-rumah tambahan untuk memastikan pengunjung dapat menginap bersama kami…jadi seharunya anda berbincang dan membuat tempahan segera….

Deangan ini kami Eylizar Homestay Telah membuka Tempahan untuk LIMA LANGKAWI 2013.

LIMA Langkawi Maritime dan Aerospace Show March 2013

CAll: 019-5640251   YUSRI

017-4256796    LIZA

email:langkawihomestay490@gmail.com

Please follow and like us:

Pulau Langkawi Destinasi Pelancongan Dunia

Pulau Langkawi Destinasi Pelancongan Dunia

Pulau Langkawi destinasi pelancongan dunia . Langkawi juga di kunjungi oleh pelancong asing dari serata dunia dan dari pelancong tempatan juga.
Langkawi mempunyai pulau-pulau yang cantik disekitarnya. ia mempunyai 99 buah pulau bila mana air pasang dan 102 pulau apabila air surut. Di langkawi juga
banyak tempat penginapan yang murah,selesa,jimat dan berbaloi.Penginapan yang disediakan pula adalah seperti hotel-hotel lima bintang,empat bintang,tiga bintang ,dua bintang dan
apartment,motel budget,motel berhadapan pantai yang boleh dikatakan berada di kawasan pantai cenang dan Tanjung Rhu.Disini juga kami menyediakan pakej homestay yang
murah dan selesa sesuai untuk keluarga besar beserta kereta sewa. Homestay yang kami tawarkan adalah terletak di kawasan Taman Nilam Langkawi jarak perjalanan
ke pekan hanya memakan masa 10-15 minit.Homestay kami menawarkan 3 bilik 2 bilik air beserta aircond untuk master bedroom. Lokasi kami yang berdekatan Pekan Kuah
menjadi satu pilihan penginap.

Selain itu kami menawarkan pakej Island Hopping, Mangrove Trip di Kilim dan Mangrove Trip di Tanjung Rhu,serta beberapa tip untuk ketempat-tempat yang menarik di Langkawi.Di antara tempat-tempat menarik di Langkawi adalah seperti
Beras Terbakar di Padang Matsirat,Makam Mahsuri,Air Terjun Telaga Tujuh,Air Terjun Durian Perangin di Kampung Air Hangat,Galeri Perdana,Taman Buaya, Air terjun
Temurun,Taman Burung Langkawi,Kabel Car atau kereta kabel,Dataran Helang,Gunung Raya,Gunung Mat chincang,Telaga Harbour (habour park). Langkawi juga mempunyai
pantai-pantainya yang cantik serta bersih sesuai untuk anda mandi-manda bersama keluarga semasa berada disini antaranya Pantai Pasir Tengkorak,Pantai Tanjung Rhu,
Pantai Cenang,Pantai Tengah,Pantai Teluk Datai,Pantai Pasir Hitam,Pantai Teluk Yu,serta pantai-pantai yang terdapat di Kuala Teriang dan di kawasan landasan
airport Langkawi.

Langkawi
Langkawi

Pulau-pulau yang sering dikunjungi oleh pelancong adalah seperti Pulau Tuba,Pulau Beras Basah,Pulau Dayang Bunting,Pulau Singa,Pulau Rebak,Pulau langgun.Di Langkawi
juga banyak menyediakan pakej memancing dengan bot disekitar pulau-pulaunya,aktiviti mencandat sotong juga ada dilakukan pada sebelah malamnya tak hairanlah
pertandingan mencandat sotong juga ada dianjurkan.Langkawi hanya boleh dilawati dengan melalui udara dan air,Langkawi Airport ataupun menggunakan Ferry.Jika melalui
ferry anada boleh datang dari Jeti Kuala Perlis dan Jetty Kuala Kedah,jarak perjalanan dari Kula Perlis hanya memakan masa 45 minit sahaja manakala dari Kuala
Kedah memakan masa 2 Jam.

Eylizar Homestay adalah satu syarikat yang berdaftar yang bermotifkan menyediakan perkhidmatan yang mampu,murah,selesa,family pakej,sesuai untuk keluarga besar,
beserta kereta sewa yang bermacam jenis seperti,Toyota Alphard,Innova,Avanza,Van Urvan,Van Preggio,Proton Saga,Proton Wira,Viva,Picanto,Viva,Nissan Serena,
Mitsubishi Grandis,Honda City,Kia dan bermacam lagi semuanya terletak di tangan anda untuk membuat pilihan.

Sekiranya anda ingin ke Langkawi dengan membawa kereta anda, bolehlah membuat tempahan di Kuala Kedah untuk proses membawa kereta dan anda boleh ambil di Tanjung
Lembung Langkawi.Tetapi kena awal satu hari dari tuannya, maksudnya kereta naik bot asing dan tuan naik bot lain. Tetapi yang saya dengar Langkawi juga akan menyediakan
sebuah bot yang akan membawa penumpang dan kereta sekali macam Ferry Penang ,daripada Jetty Kuala Perlis..tetapi dalam proses menyiapkan jetty.

Banyak acara atau event besar yang di lakukan di Langkawi antaranya Le Tour De Langkawi,World Mountain Bike challange ,LIMA Maritime and Aerospace Show,
Iron Man Challange,Royal Regatta perahu Layar dan banyak lagi.Dilangkawi juga ada pasar malam yang menawarkan banyak pilihan makanan,barang-barang, Pasar Malam
Padang Matsirat iaitu pada hari Ahad,Pasar Malam Kuah hari Sabtu dan Ahad, Pasar Malam Padang Lalang Tanjung Rhu pada hari Jumaat. Pasar malam dibuka pada pukul
5.30 petang hingga ke pukul 11.00 malam. Jadi jikalau anda disini bolehlah membeli berbagai aneka makanan dan barang-barang souveniour.Satu lagi di pekan Kuah
hanya terdapat pada waktu malam ialah Up Town iaitu tempat untuk mendapatkan barang-barang souveniour yang murah.Manakala tempat untuk shopping dilangkawi seperti HJ.Ismail
Group kedainya berwarna hijau dan banyak buah di Pekan Kuah, Idaman Suri Langkawi pula terletak berdekatan Taman Intan,Taman Berlian dan Taman Dayang cuma berada
berdekatan Traffic light Jalan Air Hangat. Bangunannya berwarna Kuning 3 tingkat cuma tingkat bawah dibuka antara barangan yang di jual seperti pingggan mangkuk,
coklat,kain batik,tuala.

Eylizar Homestay juga ada menyediakan beberapa rest house serta Budget Motel untuk anda yang datang dalam keluarga yang kecil dan lebih ekonomi. Anda bolehlah
membuat tempahan online dengan membuat carian di google,yahoo,Bing, dengan menaip Homestay Langkawi,Langkawi Homestay,Langkawi Homestays ataupun click pada
google Ad kami apabila anda menaip Langkawi saja (Eylizar Homestay Langkawi-Pakej Murah Penginapan).

Kepada syarikat Travel Agent dan customer yang telah berurusan dengan kami terima kasih diucapkan kepada anda dan kepada mana-mana Travel Agent dan pelanggan Di seluruh Malaysia yang ingin membuat
tempahan untuk customer anda bolehlah menghubungi kami untuk tempahan.
Disamping itu juga kami boleh didapati di Facebook (Eylizar Homestay Langkawi), Twitter (Homestay Langkawi) dan email kami iaitu:
langkawihomestay490@gmail.com just tinggalkan mesej anda. kami akan menghubungi anda dalam masa 24 jam.

Call atau SMS kami segera sebelum terlambat:

017-4256796 LIZA
019-5640251 YUSRI

Please follow and like us:

Persiapan Homestay Baru Eylizar Sempena Chiness New Year

Persiapan Homestay Baru Eylizar Sempena Chiness New Year

Persiapan untuk pembukaan sebuah lagi homestay baru Eylizar sedang dibuat.

Memandangkan pihak kami telah menerima banyak panggilan dan atas keperihatinan kami berusaha untuk menyiapkan sebuah lagi homestay kami di Taman Nilam ini. Homestay baru kami berdekatan dengan Teratak Eylizar hanya selang beberapa rumah sahaja.

Pulau payar marine park Langkawi Kedah malaysia

Ini juga bagus untuk family yang ramai untuk membuat tempahan 2 buah homestay yang berdekatan. Hari ni sibuk dengan memborong segala kelengkapan untuk diisi di rumah kami. Meter eletrik pun dlm proses pemasangan dan juga kipas…itu la yang lambatnya duit dah bayar tetapi setengah-setengah pihak terlalu lambat untuk membuat sesuatu. Bagi orang yang mempunyai bisnes ini amat membebankan mereka dan merugikan.

Diharap dan insyaallah hendaknya dapat dibuka untuk tempahan Tahun Baru Cina Tahun ini.

Langkawi map, kedah malaysia

Jadi bersabarlah kepada semua customer yang ingin memilih Eylizar Homestay Langkawi pilihan percutian anda di Langkawi.

Please follow and like us: